Youngtimers Betuwe B.V.
youngtimers & classic cars

Click here to edit subtitle

Het begrip "youngtimer"


Onder een youngtimer wordt verstaan een auto van 15 jaar en ouder. Wordt een auto ouder dan 30 jaar dan spreekt men over het algemeen over een klassieker.


Naast de leeftijd en de staat van de auto is de kilometerstand en de historie van belang om in aanmerking te komen voor het begrip "echte youngtimer"


Lage kilometerstanden:


Alleen een lage kilometerstand is nog geen garantie dat de auto in nieuwstaat is. Er zijn genoeg auto's die toch aangetast zijn door roest, een schade verleden hebben gehad, of waarvan de lage kilometerstand niet traceerbaar is. 


Een youngtimer van een premium merk met een kilometerstand van tussen de 200.000 en 300.000 hoeft helemaal geen probleem te zijn mits er regulier onderhoud gepleegd is. Deze auto's zijn in staat om een veelvoud van die kilometers te maken.


De grote prijsverschillen komen dan ook voort uit de bovengenoemde voorwaarden waarbij de echte mooiste youngtimers met kilometerstanden onder de 100.000 KM natuurlijk in de hoogste prijsklasse zitten.


Wie koopt een youngtimer?


De auto liefhebber die voor dezelfde investering in een mooie premium auto kan rijden in plaats van een nieuwe auto uit het B-segment.

  De extra variabele kosten neemt hij voor lief. Het is namelijk ook hobby. 


- De ondernemer. Hij kan gebruik maken van de fiscale bijtellingsregel: 35% bijtelling van de dagwaarde van de auto.


Bijtelling 35% van de dagwaarde: 


Een ondernemer moet per jaar 35% van de dagwaarde optellen bij zijn inkomen. Wat de auto dus ooit nieuw gekost heeft doet niet ter zake.

Deze dagwaarde mag overigens per jaar opnieuw vastgesteld worden.

Intussen geniet de ondernemer wel van alle voordelen van een zakelijke auto. Alle kosten zoals reparaties, benzine en parkeergelden mogen worden afgetrokken van de winst. Dit scheelt veel geld.


Stel u koopt een youngtimer van € 9.000,-

Uw bijtelling is het eerste jaar 35% van € 9.000,- =€ 3150,-

Afhankelijk van uw belastingschijf, (bijvoorbeeld 42%) is de netto bijtelling € 1827,- per jaar. Ofwel € 152,- netto per maand!!

Daarnaast is natuurlijk ook nog de afschrijving te verrekenen. Wat feitelijk de privé bijdrage nog verder verlaagt.


Deze netto bijtelling komt overeen met een nieuwe moderne auto met een waarde van € 15.750,- en een bijtelling van 20%. Indien de auto in de 25% categorie zou vallen dan is het vergelijkbaar met een auto van een waarde van € 12.700,-!


Voor een auto uit de prijsklasse van het B-segment rijdt u met een youngtimer een topklasse auto van een premium merk.